Places logo
Menu

Wet Tegemoetkomingen Loondomein: loonkostenvoordeel

Wet Tegemoetkomingen Loondomein: loonkostenvoordeel

Per 1 januari 2017 is het lage inkomensvoordeel (LIV) ingevoerd, dit is de eerste fase van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). De huidige verwachting is dat de overige loonkostenvoordelen gaan gelden in 2018. De Wet tegemoetkoming loonkostenvoordeel heeft als doel het bevorderen van de kansen op een baan en werkzekerheid voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, voor mensen met een arbeidsbeperking en oudere werklozen. Met deze nieuwe premiekortingen voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om deze mensen in dienst te nemen. Places.nl zal voor u de belangrijkste veranderingen door de invoering van de WTL op een rij zetten.

Loonkostenvoordeel

De WTL bestaat uit twee nieuwe regelingen, namelijk het lage inkomensvoordeel waarbij werkgevers een loonkostenvoordeel hebben indien zij werknemers een relatief laag loon hebben en een loonkostenvoordeel voor het in dienst nemen van oudere uitkeringsgerechtigden en mensen met een arbeidsbeperking. De eerste regeling is per 1 januari 2017 ingevoerd en hierbij wordt en onderscheid gemaakt tussen drie groepen werknemers. De eerste groep zijn werknemers die tussen de 100% en 110% van het minimumloon verdienen. Het LIV kan dan oplopen tot maximaal €2.000 per werknemer, per jaar. De tweede groep zijn de werknemers die tussen 110% en 125%, het LIV kan dan oplopen tot €1.000 per werknemer per jaar. De laatste groep waarbij een werkgever recht heeft op LIV is bij kortere dienstverbanden waarbij de werknemer minstens 6 maanden in dienstbetrekking is geweest, waarbij er minstens 24 uur per week is gewerkt. Er geldt hierbij geen leeftijdsondergrens, maar wel een bovengrens, namelijk de AOW-leeftijd dan hoeven er immers ook geen premies voor werknemersverzekeringen betaald te worden. De tweede regeling zal naar verwachting ingevoerd worden per 1 januari 2018.

Tegemoetkoming & toekomst

Indien u een werknemer heeft die tot de bovenstaande doelgroep behoort dan kunt u gedurende drie jaar, of zoveel eerder als het dienstverband eindigt, een verzoek tot tegemoetkoming indienen. Houd daarbij wel in de gaten dat u de tegemoetkoming pas na afloop van het kalenderjaar zal ontvangen en dat u wel de korting op de premies voor de werknemersverzekeringen in de loonaangifte moet verrekenen. Hoe de wet zal gaan uitwerken in de praktijk is nog onzeker. Het Centraal Planbureau is bang dat door deze nieuwe regeling goedkope krachten uit het buitenland of studenten aangenomen zullen worden in plaats van mensen met lage arbeidsproductiviteit. De tijd zal het leren.

Voor meer tips en nieuws voor ondernemers kunt u kijken op Places.nl. Wilt u meer weten over wat Places.nl voor u kan betekenen? Neem voor informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299, we helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!