Places logo
Menu

Huizenprijzen ondervinden grootste stijging in 16 jaar

Huizenprijzen ondervinden grootste stijging in 16 jaar

Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober van dit jaar 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand in 2016. Dit is de grootste prijsstijging van koopwoningen in Nederland sinds 2002, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het kadaster.

Huizenprijzen bereikten in 2008 een piek, maar die piek hield niet lang stand vanwege de kredietcrisis. De prijzen daalden totdat zij in 2013 een dieptepunt bereikten - de prijzen waren toen 22 procent lager dan nu. Ten opzichte van de piek in 2008, zijn de huizenprijzen momenteel 4 procent lager.

Meer huizen verkocht

Het kadaster maakte eerder deze maand bekend dat er in oktober van dit jaar 20.143 verkochte woningen zijn geregistreerd. In de eerste tien maanden van 2017 zijn er 195.815 verkocht in Nederland, ruim 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toekomstperspectief

Deze stijging kan nog voor problemen zorgen. Sinds kort is bekend dat het Europees Geneesmiddelenbureau naar Amsterdam zal verhuizen vanuit London. Dit betekent dat er 900 nieuwe families in Nederland komen te wonen, met voorkeur natuurlijk in Amsterdam aangezien dat dichtbij is. Naar verwachting zal de prijs voor woningen in Amsterdam dan alleen maar toenemen - een stad waar woningprijzen momenteel ook al heel hoog zijn.

Daarnaast bestaat het feit dat de lagere inkomensklassen in Nederland erop achteruit gaan vanwege het feit dat zij meer belasting zullen moeten betalen. Kabinet Rutte III heeft immers besloten dat er nog maar 2 belastingschijven zullen zijn waarvan de middeninkomens en hoge inkomens juist van zullen profiteren - de laagste inkomensklassen moeten meer betalen. Ook heeft het nieuwe kabinet bepaald dat het btw-tarief op primaire levensmiddelen verhoogd zal worden: de lagere inkomensklassen zijn dan juist degene die dit het hardste gaan voelen in de portemonnee.

Inkomenskloof

Met de stijging van de huizenprijzen zou juist beargumenteerd kunnen worden dat het tijd is om de verdeling tussen arm en rijk in de samenleving proberen te verkleinen, en niet te vergroten. Hoe de regering er voor gaat zorgen dat ongelijkheid wordt bestreden, dat is nog maar net de vraag.

Misschien minder miljarden vrijmaken voor vennootschapsbelasting en dividendbelasting, en meer geld besteden aan het creëren van een samenleving waar iedereen gelijke kansen krijgt?

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!