Places logo
Menu

Phishing: zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt

Phishing: zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt

Internetfraude: een groeiend begrip sinds er steeds meer zaken online geregeld worden. Waarschijnlijk bent u ook bekend met het begrip 'phishing'. Hoewel u waarschijnlijk weet hoe u moet reageren op malafide e-mails en facturen, blijkt in de praktijk dat internetcriminelen er vaak in slagen om alsnog aan persoonlijke gegevens te komen. In dit artikel vindt u tips om uzelf - en uw medewerkers - te beschermen tegen phishing en andere vormen van internetfraude.

Phishing herkennen

Om wat tegen phishing te kunnen doen, is het van belang om dergelijke mails en brieven te kunnen herkennen. Phishing-mails en spookfacturen hebben meestal een aantal algemene kenmerken. Zo is er vaak sprake van slordig taalgebruik en de mail is niet aan u persoonlijk gericht, in de mail wordt aangedrongen op een snelle reactie van uw kant en er is vaak een hyperlink in het bericht bijgevoegd waarvan u wordt verzocht deze te volgen. Deze links lijken betrouwbaar, maar als u beter kijkt blijken er vaak vreemde elementen in te staan. Voorbeelden van foute links zijn bijvoorbeeld wwwbank.com of www.fortïs.nl. Daarnaast is het ook verstandig om naar de afzender en het afzendadres te kijken. Komt het vreemd over of is het een afgeleide van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan klopt er iets niet. Dit geldt zeker als er vervolgens om persoonlijke gegevens wordt gevraagd zoals inloggegevens of creditcardinformatie.

Wat te doen tegen phishing?

U kunt de kans op phishing binnen uw onderneming bij voorbaat verkleinen door uw programma's en accounts goed te onderhouden. Zorg dat u programma's regelmatig updatet en vraag uw werknemers hun wachtwoorden, liefst maandelijks, te wijzigen. Wees daarnaast altijd kritisch als het gaat om het verstrekken van gegevens of om ergens in te loggen. Een andere manier om te controleren of u een beveiligde link volgt, is door te kijken of in de hyperlinks de 's' van 'secure' is toegevoegd: https://, of te bekijken of het slotje rechts onderin de browserrand aanwezig is. Mocht u op een website terecht komen en er opent automatisch een pop-up, sluit deze dan altijd af met het kruisje of de toetscombinatie Alt-F4. Als u nieuwe software wilt installeren, overtuig uzelf er dan eerst van dat u precies weet wat het programma voor u doet en hoe het beveiligd is. Daarnaast is het ook van belang om te kijken hoe makkelijk het is om bepaalde software te verwijderen. Laat u niet overhalen om een programma te installeren omdat het door veel mensen gebruikt wordt. De populariteit van een bepaald programma zegt namelijk niets over de veiligheid ervan.

Places.nl

Andersom beredeneerd, kunnen klanten van uw onderneming een e-mail onterecht aanzien voor een poging tot phishing. Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf niet verdacht wordt van phishing praktijken, is het van belang om gebruik te maken van een betrouwbare website en daarmee het vertrouwen van uw klanten te winnen. Als ondernemer heeft u via Places.nlde mogelijkheid te adverteren. Daarmee toontu gemakkelijk dat u een betrouwbaar bedrijf bent en kunt u uw klanten doorverwijzen naar uw website. Meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice op het telefoonnummer 024-3555299. Wij helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!