Places logo
Menu

Wat als ik nou in 2011 bitcoins had gekocht?

Wat als ik nou in 2011 bitcoins had gekocht?

De bitcoin is momenteel meer dan 10.000 dollar waard. Na het passeren van dit recordhoge percentage zijn vele beleggers euforisch, maar ook een deel voelt zich nogal zuur dat ze niet eerder zijn ingestapt. Maar is dat wel nodig?

Frustraties

Frustraties rondom beleggingen in bitcoin en andere cryptovaluta zijn begrijpelijk: het is voor velen de eerste ervaring die zij hebben met beleggen. Wanneer koop je? Wanneer verkoop je? En hoe zou het zijn geweest als ik had gekocht toen de munt een veel lagere waarde had?

Dat zijn vragen die spelen bij de vele beleggers, maar vooral de laatste vraag is een hypothetisch vraagstuk waar vrijwel iedere belegger en aandeelhouder zich mee bezighoudt. Maar een gebrek aan beleg-ervaring zorgt voor onzekerheid waardoor het hele plaatje meestal niet wordt gezien. Want was je nu rijk geweest als je in 2011, toen de bitcoin net nieuw en nog weinig waard was, had geïnvesteerd?

Misschien niet eens

Als je op 1 januari 2011, 100 dollar aan bitcoins had gekocht, dan had je 333,33 bitcoins. Ter vergelijking: één bitcoin is nu iets meer dan 10.000 dollar waard. Dat zou betekenen dat je voor 100 dollar in 2011 momenteel naar 3.333.300 dollar zit te kijken. Voor mensen die nu heel veel spijt krijgen - niet te snel. Want hoogstwaarschijnlijk had je óf 6 jaar met een hoop stress geleefd óf je had je bitcoins al veel eerder verkocht voordat ze deze ongelooflijke piek hadden bereikt.

Na 2011 steeg de bitcoin geleidelijk totdat hij in 2013 een recordhoogte bereikte van zo'n 1.200 dollar. In 2013 werden er echter een hoop nieuwe maatregelen genomen door Amerikaanse overheidsinstanties om regels met betrekking tot de bitcoin te verscherpen. Toen werd de bitcoin namelijk vooral nog gebruikt voor illegale praktijken.

De grote dip

In 2014 kreeg de bitcoin wat meer commerciële aandacht en kon de munt gebruikt worden om te betalen bij officiële, grote bedrijven. Voorheen was er nooit echt zo heel veel nut voor de bitcoin als betalingsmiddel. Veel mensen gaven na dit commerciële succes hun bitcoins uit omdat het kon en omdat het extra voordelen bood.

Aan het einde van 2014 vond er echter een grote dip plaats en daalde de waarde van de bitcoin sterk. Op 31 december 2014 was de bitcoin zo'n 310 dollar waard. In de tijd dat de bitcoin van 1.200 naar 310 dollar daalde, had je je bitcoins waarschijnlijk al tien keer verkocht.

Veel mensen die nu nog bitcoins hebben uit een tijd dat ze een stuk goedkoper waren, zijn dan ook geluksvogels die waren vergeten dat ze nog ergens bitcoins op een harde schijf hadden staan.

Stijging

Maar de bitcoin steeg daarna ook weer. En toen hield hij ook niet op. Hier en daar was er een daling, maar tot het jaar 2017 was de stijging vrij stabiel. In 2017 ontstond er echter een ware bitcoin-hype en gingen steeds meer jonge beleggers hun welverdiende geld gebruiken om bitcoins te kopen. Als gevolg zitten we nu bijna aan het einde van het jaar met een bitcoin-waarde van 10.000 dollar.

Wat als…

Kortom: had je in 2011 bitcoins gekocht, dan had je ze waarschijnlijk allang een keer uitgegeven of verkocht. Toen de bitcoin nog maar net nieuw was, toen was de aard van deze mysterieuze digitale munt nog erg onzeker. Velen wisten niet wat het was en het feit dat bitcoinbetalingen vaak geassocieerd werden met illegale transacties (een associatie die overigens nog steeds bestaat) deed het imago ook niet ten goede.

Om de bitcoin vanaf 2011 te hebben bewaard, zou je een stressbestendige doorzetter moeten zijn die het niet erg vind om geld te verliezen. En wanneer het om beleggen gaat, dan zijn dit misschien niet de handigste karaktereigenschappen.

Als je 30 jaar geleden in Apple had geïnvesteerd, dan was je nu ook rijk. Maar het is beter om niet na te denken over hypothetische tijdlijnen waar je nu een miljonair had kunnen zijn. Dat zijn er te veel en ze bestaan allemaal niet.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!