Places logo
Menu

Cryptocurrency populair: 135.000 huishoudens hebben een munt

Cryptocurrency populair: 135.000 huishoudens hebben een munt

De 135.000 huishoudens die cryptovaluta hebben zijn een verdubbeling van een jaar geleden, dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS. Crytpomunten zoals Bitcoin zijn eerder dit jaar immens populair geworden bij vooral jonge mensen die makkelijk geld willen verdienen.

De munten Bitcoin en Ethereum zijn verreweg het meeste gekocht, maar ook munten zoals Litecoin en Ripple doen het goed bij de Nederlandse cryptokopers. De meeste beleggers die hun geld in de digitale valuta steken zijn jong en hebben niet altijd een even hoog inkomen. Ook hebben ze niet altijd evenveel bestand van beleggen.

Zo"n 43% van de Nederlandse beleggers speelt het safe en heeft op zijn meest een bedrag van 100 euro besteed aan cryptomunten. Slecht 15% heeft een bedrag hoger dan 1.000 euro neergeteld. Wanneer er dan verlies wordt gemaakt, dan is de impact van dit verlies ook niet zo groot in hun portemonnee. En verlies, dat wil nog wel eens voorkomen.

Slechts de helft van de cryptobeleggers in Nederland heeft winst gemaakt op de munten die zij hebben aangeschaft. 35% staat nog steeds op het bedrag waarmee zij begonnen zijn en zijn er dus nog niet op vooruit gegaan. 16% heeft inmiddels al verlies gedraaid. Maar wat eigenlijk voor investeringen in alle valuta geldt: totdat er een koper is gevonden die de munteenheid wilt overkopen voor een het winstgevende bedrag, is er alleen nog maar verlies gedraaid.

Snel rijk worden

Investeringen in digitale valuta zijn de laatste tijd zo populair geworden omdat het vertrouwen in blockchain is toegenomen. Blockchain is een anonieme, veilige en transparante manier om met cryptocurrency en zonder de bank een transactie te maken. Omdat dit vertrouwen toenam, nam ook het aantal cryptobeleggers toe waardoor de munten in waarde stegen.

Deze stijging zagen veel jonge mensen als een kans om snel rijk te worden. Toen Bitcoin in 2011 op de markt kwam, was één Bitcoin 30 (dollar)cent waard. Vandaag de dag is één Bitcoin goed voor zo'n 5.500 dollar. Wie toen dus 100 dollar aan Bitcoins zou hebben gekocht, zou nu miljonair kunnen zijn. In vele gevallen is cryptocurrency dan ook een lange termijnbelegging. "Snel rijk worden" zit er dus niet echt in.

Of diegene met 100 dollar aan Bitcoins in 2011 ook daadwerkelijk tot dit jaar zouden hebben gewacht, dat is natuurlijk nog de vraag. Die belegging zou vandaag de dag namelijk een waarde hebben van ongeveer 1,8 miljoen. Zes jaar wachten op zo'n hoog bedrag zou veel stress hebben veroorzaakt. De vraag: "kopen of wachten?" zou zich dan hoogstwaarschijnlijk ook vaak hebben voorgedaan.

Naar verwachting zouden de meesten hun Bitcoins al hebben verkocht in 2013. Toen steeg de waarde naar zo'n 1.200 dollar. De waarde van de Bitcoin was toen hoger dan ooit. Dit was ook nog eens in een tijd dat het vertrouwen in de Bitcoin juist redelijk laag was. De waarde daalde daarna ook weer vrij snel. Aan het einde van 2014 viel de waarde van de munt naar de lage prijs van zo'n 300 dollar.

De toekomst

Vooralsnog ziet de toekomst van de Bitcoin er momenteel niet slecht uit. Begin 2017 was de munt ongeveer 1.000 dollar waard, nu is de waarde zo'n 5.500 dollar. Het is niet makkelijk om een toekomstvoorspelling te maken. Bitcoin en de blockchain staan nog in hun kinderschoenen ondanks het feit dat ze al een tijdje bestaan.

Een reden dat de toekomst van cryptocurrency mogelijk niet heel zeker is, is omdat mensen de munten niet kopen vanwege de daadwerkelijke waarden. De munten worden namelijk niet gebruikt als valuta, maar als een belegging.

Daarnaast is de blockchain een bedreiging voor gevestigde banken, maar zijn ook de banken een bedreiging voor de blockchain. Banken zullen hun invloed gebruiken om te concurreren met de digitale transacties. Een van de grootste sterktes van de banken is het vertrouwen dat veel mensen hebben in hun bank, ook al is dit vertrouwen mogelijk niet altijd even gerechtvaardigd.

De blockchain is voor veel mensen nog te nieuw en te ingewikkeld. Daar komt ook nog bij kijken dat, vooral oudere mensen, het nogal spannend vinden om via internet transacties te maken. Laat staan met digitaal, alternatief geld.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!