Places logo
Menu

Sportapp Strava brengt geheime militaire locaties in kaart

Sportapp Strava brengt geheime militaire locaties in kaart

De mobiele applicatie genaamd Strava kan worden gebruikt door hardlopers en fietsers. Activiteiten worden bijgehouden, geanalyseerd en gedeeld met de rest van de wereld. Doordat een GPS-functie het mogelijk maakt om heatmaps van sportroutes te zien, zijn er locaties van geheime legerbasissen gelekt door militairen die gebruik maken van de app tijdens hun trainingen.

Geheime militaire locaties

Strava heeft in november 2017 een kaart geüpload waar alle geüploade activiteiten van haar gebruikers worden getoond. Volgens het bedrijf zijn er meer dan drie triljoen individuele GPS data-punten in kaart gebracht.

Militaire analisten hebben dit weekend echter ontdekt dat de kaart ook vertrouwelijke militaire informatie weggeeft. Door de trainingsroutes van militairen te tracken, kunnen geheime locaties worden gespot. Zo zijn de locaties van geheime, Amerikaanse legerbasissen van over de hele wereld te vinden op de kaart en zijn buitenposten van spionnen onthuld.

Niet op Google Maps te vinden

Nathan Russer, een analist bij de Institute for United Conflict Analysts, was de eerste die voor het eerst de correlatie tussen de heatmap en de militaire trainingsroutes zag. "Als soldaten de app gebruiken zoals normale mensen dat doen, door hem aan te zetten tijdens het sporten, dan kan dat vooral gevaarlijk zijn", zo meldt Russer aan The Guardian.

In landen zoals Afghanistan en Syrië zijn de Stravagebruikers bijna alleen maar militair personeel uit het buitenland. Dat betekent dus dat de legerbasissen daar helemaal opgelicht zijn op de heatmap. Het opvallende is dan ook dat deze locaties nu wel te zien zijn op de kaart van Strava, maar niet te vinden zijn op Google Maps of andere sites.

Niet Strava's schuld

Strava legt uit dat haar heatmap de grootste, meest indrukwekkende van zijn soort is. En vooralsnog is er inderdaad nog niet zo"n gedetailleerde kaart uitgebracht die data zo precies in beeld brengt. Uiteindelijk is de blunder niet van Strava, zij kan er niets aan doen. De schuld ligt, zoals verschillende militaire analisten al hebben laten weten, bij de soldaten die nogal onzorgvuldig met het openbare internet zijn omgegaan. De analisten geloven dan ook dat er binnenkort nog wat militair personeel op het matje moet komen.

Voor wie de indrukwekkende heatmap van Strava wil bekijken, die kan dat hier doen.

Foto: Strava Labs

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!